18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Udvardi Erzsébet festményei

Udvardi Erzsébet festményei díszítik az idei húsvéti bélyegeket
A világon egyedülálló módon tizenöt bélyegképet tartalmazó bélyegíven mutatja be Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását a Magyar Posta. A húsvét alkalmából március 28-án megjelenő íven Udvardi Erzsébet festőművész - a fertődi Szent Kereszt-templomban található - keresztút-ábrázolásának reprodukciója látható. Ezzel egyidejűleg a posta egy általános forgalmú bélyeget is kibocsátott, amelyet a Kossuth-díjas művész Felismerés című alkotása díszít. Ez utóbbit a bélyegek ünnepélyes bemutatóján Erdő Péter bíboros bocsátotta forgalomba.
A bíboros az ünnepélyes bélyegbemutatón elmondta: nem lehet szebben megünnepelni a húsvétot, mint hogy végigjárjuk Jézussal a keresztutat egészen a feltámadásig. A főpásztor szerint a bélyeg olyan hivatalos megjelenés, mint egy köztéri szobor: egy egész társadalom megbecsülését fejezi ki azok iránt, akiket a bélyegek ábrázolnak, és azok iránt az értékek iránt, amelyek rajtuk megjelennek.. A bíboros hangsúlyozta: a Magyar Katolikus Egyháznak hosszú évtizedek óta kiváló kapcsolata van a Magyar Postával. A különböző keresztény ünnepekhez kötődő bélyegek mellett évfordulóknak, például a Hajdúdorogi Egyházmegye alapítása évfordulójának is szentelt már a posta bélyeget. Nagy katolikus személyiségek is rendre megjelennek rajtuk: legutóbb három magyar vértanú, Boldog Meszlényi Zoltán Lajos, Boldog Sándor István és Boldog Bogdánffy Szilárd arcképével jelentetett meg kiadványt a Magyar Posta.
Pápai Lajos győri megyéspüspök - aki még káplán korából ismeri Udvardi Erzsébetet - a bemutatón üdvözölte, hogy az ünnep valódi keresztény tartalmát kifejező módon jeleníti meg a posta a húsvétot.
Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy Udvardi Erzsébet különleges, fényt kiemelő, az aranyat-ezüstöt hangsúlyozottan alkalmazó művészete már korábban is megjelent a karácsonyi, illetve húsvéti bélyegeken. A Kossuth-díjas festőművész alkotásaival díszített bélyegek összesen 64 millió példányban kerültek forgalomba.
A fertődi keresztút stációit ábrázoló Húsvét 2014 bélyegív megvásárolható exkluzív bélyegszettként is. A kiadvány címoldalát aranyfóliával díszített, kereszt formájú kivágás teszi egyedivé. A borítón Pilinszky János Harmadnapon című versének részlete, a belső oldalon - a bélyegív alatti felületen - az egyes festmények tematikájához kapcsolódó bibliai idézetek, a hátoldalon pedig magyar és angol nyelvű tájékoztató szöveg olvasható.
A 115 Ft névértékű általános forgalmi bélyeg a kenyértörésben felismert Megváltót és a két emmauszi tanítványt ábrázolja. A bélyeg kivitelezése ofszet- és arany fólianyomtatás kombinációjával a Pénzjegynyomdában készült Hajdú József művészfotója és Domé Eszter grafikusművész tervei alapján. A hozzá tartozó alkalmi borítékot Udvardi Erzsébet: Tamás apostol találkozása a föltámadt Krisztussal (Szent Kereszt templom, Fertőd) című festménye díszíti, és a "Boldogok, akik nem látnak engem, mégis hisznek." (Jn 20, 29) bibliai idézet olvasható rajta.
hirek18.hu/Magyar Kurír ....................................................... Vissza a fő oldalra