18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Új buszjárat

Új járatok Pestszentlőrincen a Market Centrálhoz
236-os és 236A jelzéssel új autóbuszjáratokat indítanak 2013. november 4-én Pestszentlőrincen a Havanna-lakótelep, az Üllői út térsége és a vecsési Market Central kedvezőbb közlekedési kapcsolatának biztosítására. Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere kezdeményezte, hogy a BKK állítson be egy új autóbuszjáratot, amelynek segítségével közvetlen kapcsolat teremthető a kerület nagy lélekszámú lakóterületei és forgalmas közintézményei között, valamint az ott élők könnyebben eljuthatnak a XVIII. kerület szomszédságában található Market Central bevásárlóközponthoz. Megvizsgálták az új járat üzembehelyezési lehetőségét és az ehhez szükséges forgalmi változtatásokat, majd társadalmi egyeztetésen kérték ki a lakók, az utazóközönség véleményét, jobbító szándékú javaslatait. A kerület, a Market Central és a BKK finanszírozásában 2013 novemberétől a 236-os új járat Vecsés, Market Central és a Havanna utcai lakótelep között közlekedik, míg a 236A jelzésű busz Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és a Havanna utcai lakótelep között. A 236-os és 236A járat elindulásával egyidőben módosítják a 166-os, és a 266-os autóbusz útvonalát és menetrendjét is, a 166A busz közlekedtetése pedig szükségtelenné válik, ezért megszűnik.
Új buszjáratok

  • 236-os jelzéssel új járat közlekedik novembertől Vecsés, Market Central és a Havanna utcai lakótelep között a Béke tér, Ferihegy vasútállomás és a Szarvas csárda tér érintésével;
  • 236A jelzéssel - csak munkanapokon - új járat közlekedik szintén novembertől Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és a Havanna utcai lakótelep között a Béke tér, Ferihegy vasútállomás és a Szarvas csárda tér érintésével.

Az új járatok elindítása megkönnyíti a XVIII. kerület sűrűn lakott területeiről a polgármesteri hivatalba, a kerületi okmányirodába, valamint a szakorvosi rendelőbe irányuló utasforgalmat. Emelett megvalósítja a Havanna utcai lakótelep és Ganz-telep térségéből a közvetlen kerületközponti közöségi közlekedési kapcsolatot. Ezenfelül a 236-os járattal egyszerűbben érhető el a XVIII. kerület szomszédságában található Market Central bevásárlópark is.
A 236-os autóbusz mindennap körülbelül 6:30 és 20:30 között, a 236A betétjárat hasonló időintervallumban, de csak munkanapokon jár majd. Mindkét járat 60 percenként indul, egymáshoz hangolt ütemes menetrend szerint közlekedik, tehát a közös követési idő a Havanna utcai lakótelep és Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca között 30 perc lesz.
A 236-os és 236A járat elindulásával egy időben módosítják a 166-os, a 166A és a 266-os autóbusz útvonalát és menetrendjét is:

  • a 166-os autóbusz továbbra is a Gubacsi út és Ferihegy vasútállomás között közlekedik, de egyik irányban sem érinti a Mednyánszky utcát;
  • a 266-os autóbusz útvonala módosul: Pestszentimre vasútállomás-Ferihegy vasútállomás-Mednyánszky utca-Ferihegy vasútállomás-Pestszentimre vasútállomás útvonalon közlekedik;
  • a 166A jelzésű buszjárat a fenti változások miatt szükségtelenné válik, ezért megszűnik. A betétjárat kiváltását a 266-os autóbusszal oldják meg.

Az új buszjáratok tervezett útvonala és megállói
A 236-os busz a tervek szerint a következő útvonalon közlekedik majd: Vecsés, Market Central – Üllői út – Béke tér - Ferihegy vasútállomás - Béke tér - Üllői út - Szarvas csárda tér - Üllői út - Baross utca - Havanna utcai lakótelep körforgalom - Üllői út - Thököly út - Gárdonyi Géza utca - Haladás utca - Szarvas csárda tér - Üllői út - Béke tér - Ferihegy vasútállomás - Béke tér - Üllői út - Vecsés, Market Central.
A 236A busz a tervezett útvonala: Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca - Üllői út - Béke tér - Ferihegy vasútállomás - Béke tér - Üllői út - Szarvas csárda tér - Üllői út - Baross utca - Havanna utcai lakótelep körforgalom - Üllői út - Thököly út - Gárdonyi Géza utca - Haladás utca - Szarvas csárda tér - Üllői út - Béke tér - Ferihegy vasútállomás - Béke tér - Üllői út - Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca.
A 236-os és a 236A autóbusz az érintett útvonal összes megállóhelyen megáll, sőt új megállókat alakítanak ki a pestszentlőrinci szakorvosi rendelőintézet közvetlen közelében és a Lőrinci piacnál, továbbá a 236-os járat önálló vonalán Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és Vecsés, Market Central között a Pestszentlőrinc, sorompónál és a vecsési logisztikai központ térségében, a Lincoln úton és a Lőrinci utcánál.
hirek18.hu/BKK/XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata ................................................................. Vissza a fő oldalra