18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Vasvári Pál Napok

Vasvári Pál Napok Pestszentimrén
A kerületi önkormányzat és a Vasvári Pál Polgári Egyesület 2012. június másodikán és harmadikán megtartotta az első Vasvári Pál Napokat Pestszentimrén a Sportkastély mögötti szabadtéren. A két napos rendezvényt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint Vasvári Pál személyének felidézésével tartották meg igazi "Bor- és Toborzó Fesztivál" hangulatban.
Sok sátrat, és kézműves elárusító standot állítottak fel, számos ajándék-tárgyat és különleges termékeket is kínáltak. Nem hiányoztak a friss, helyben készített, csábító illatú finom étkek sem.

Két színpadon pörögtek a műsorok délelőtt 10 órától este 10-ig mindkét nap. Volt szinte minden: amatőr és hivatásos művészek, iskolások előadása, felnőttek vidékről (Füzesabony, Tiszavasvári) és külföldről (Körösfő, Péterréve), néptánc, zene, operett, prózás komédia... 1848-as huszártábor bemutató, toborzó, korabeli jelmez-pavilon, kovácsműhely, tégelyes nyomda. Szinte fel sem lehet sorolni, hogy mi minden jutott eszükbe a rendezőknek. A gyerekekről sem feledkeztek meg: állatsímogatással, kosaras körhintával szórakozhattak. Az ifjak pedig gólyaláb-járással embernyi magassággal kiemelkedtek a tömegből. Különleges látványt nyújtott a huszár egyenruhába öltözöttek lovasglása is. Az időjárás kegyes volt az ünneplőkhöz, bár esőt jósoltak, de szinte csapadék mentes, kellemes tavaszias időt kaptak.

A Fesztivált szombaton 11 órakor Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszéddel nyitotta meg. Mindjárt feltette a kérdést: "Mi is köti össze a 18. kerületet, Pestszentimrét, Körösfőt és Nyírvasvárit egymással? Ez az összekötő kapocs nem más, mint Vasvári Pál személye. Azé a 48-as hősé, aki 1848-ban a márciusi ifjakhoz csatlakozva a polgári átalakulás kezdeményezője volt Pest-Budán..." - hallhattuk a választ is. A polgármester beszédét teljes terjedelmében közreadjuk a mellékelt videóban.

Az ünneplő közönség nagy tetszésnyilvánítással fogadta Körösfő vezetőit, Antal János polgármestert és Péntek László alpolgármestert, akik a Fesztiválon végig jelen voltak. Péntek László a
Bölcsőtől a csatatérig című, Vasvári Pál életéről szóló, most újra megjelent könyvét a helyszínen dedikálta. Ugyanabban a sátorban Pándy Tamás pedig a Krepuska Géza életműve című, szintén a napokban megjelent könyvét dedikálta.

A Fesztivál műsora lenyűgöző, vendég-marasztaló hatású volt.
(A részletes műsor
itt megtekinthető.)
Minden előadóról, minden csoportról lehetett érezni: "készültek".
Tévesztést, hibázást, bakizást még a gyakorlott szemű és kiváló hallású néző sem vehetett észre. Sok gyermek előadó, sok iskolai tanuló szereplője volt a Fesztiválnak: a Kandó Téri Általános Iskola, a Kastélydombi, a Dohnányi Ernő Zeneiskola, a Táncsics Általános és Nemzetiségi Iskola, végül az Ady és a "Kapocs" iskola növendékei.

A felnőtt szereplők is kitettek magukért a színpadokon és a bemutatókon, a "műhelyekben" egyaránt.

A szombati és a vasárnapi műsorokat igyekeztünk egy-egy rövid, "kivonatos" videóba sűríteni, amelyeket mellékelünk.
Írta és a vidókat szerkesztette: vivere ........................................... Vissza a fő oldalra

Polgármesteri megnyitó beszéd

A Fesztivál első napja

A Fesztivál második napja