18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Vasvári Pál Napok 2013

Beszélgettünk az erdélyi Körösfő alpolgármesterével,
Péntek Lászlóval, aki egyszemélyben Budapesten a XVIII. kerületi Vasvári Pál Polgári Egyesület alelnöke is. Most azért érkezett kerületünkbe, hogy közreműködjön, segítsen a 2013. június 7-8-án megrendezésre kerülő Vasvári Pál Napok Toborzó Fesztivál előkészítésében, a Pestszentimrei Sportkastélyban és a Sportkastély mögötti szabadtéren történő minél sikeresebb megvalósításában.
A bennünket érdeklő tengernyi témából a beszélgetés során néhányat sikerült napirendre tűznünk.
Tudtuk, hogy beszélgetőpartnerünk korábban könyvet írt Vasvári Pálról, amelynek a címe:
Vasvári Pál bölcsőtől a csatatérig. Azt is tudtuk, hogy a kötetnek két kiadása is napvilágot látott napjainkig.
Erről kezdtünk kérdezősködni. Kíváncsiak voltunk az egyes kiadások körülményeire.
Meglepő választ kaptunk: már 2000-ben volt a könyvnek az első kiadása - a román hatóságok tiltása miatt "szamizdat" formában. Majd kissé bővített formában került sor 2009-ben a következő kiadásra, a 2012-es még tovább bővített kiadást pedig éppen a Vasvári Pál Polgári Egyesület segítette elő. Azt is elmondta a szerző, hogy számos magyar, román és osztrák dokumentum található a kiadványban, amit a kritikusok nagyon pozitívan értékeltek. A könyv megtekinthető és megvásárolható lesz a fesztiválon, - ahol sor fog kerülni a dedikálásra is.
Ezek után az alelnök részletesen ismertette a fesztivál mindkét napjának programját.
Hangsúlyozta, hogy pénteken, június 7-én délután a tánc lesz a középpontban - a helyi táncosok mellett a külföldi testvérvárosok táncosai is ropni fogják a táncot. Majd összefoglalta a második napi hallatlanul érdekesnek kínálkozó programot, amelyet a református templomkertben lévő kopjafa koszorúzása után a Sportkastélyba induló útlezárásokkal járó menet fog megnyitni.
Megígérte, hogy ő is elhozza Körösfőről a Vasvári Pál Emlékszoba kiállítási tárgyait, amelyeket erre a célra felállított külön sátorban fognak elhelyezni a fesztiválon.
A programmal kapcsolatban visszatért a könyvre. Kérésünkre azt be is mutatta a kamerák előtt, sőt a mellékletként behúzott térképet is széthajtotta.
Rákérdeztünk újságírói tevékenységére és az erdélyi magyar sajtó helyzetére.
Azután Körösfő turisztikai érdekességeiről faggattuk az alpolgármestert, külön is érdeklődtünk Vasvári Pál hősi halálának helyszínéről, a végzetes csatáról.
Igazán érdekes, máshol még nem hallott információkat tartalmazó válaszokat kaptunk.
A beszélgetést a mellékelt videóban teljes terjedelmében közöljük.
Alább közreadjuk a nyomtatásban is megjelent Vasvári Pál Napok két napos programjának fotóját is.

A kép nagyítható!

vivere .......................................................................... Vissza a fő oldalra