18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Vatikáni Könyvtár

A Vatikáni Könyvtár kincsei az interneten
Már az interneten is olvashatók a Vatikáni Könyvtár páratlan értékű kéziratai: elsőként 256 kódexnek készült el a digitális változata.
Mintha a kezünkben tartanánk a világ legértékesebb könyveit, amelyeket egyébként sohasem tudnánk megpillantani. Az, amit eddig csak néhány tudós láthatott, most közkinccsé vált - kommentálta az olasz sajtó a kéziratgyűjtemény digitalizálását.

A Vatikáni Könyvtár honlapján január 30-ától ingyen lehet letölteni a latin nyelvű kódexeket. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA technológiájával készített digitális változatok kiváló minőségűek - ismertette Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa.
Hozzátette, hogy az online megjelentetett kéziratok jelentős segítséget nyújtanak a szakmabelieknek, akiknek ezentúl nem kell a
Vatikánig utazniuk. Ez az első alkalom, hogy a páratlan gyűjtemény darabjait a tudóstársadalmon kívül a diákok és az egyszerű érdeklődők is használhatják.
A világ leggazdagabb humanista-reneszánsz anyagát birtokló Vatikáni Könyvtár legértékesebb kincse került az internetre. Összesen nyolcvanezer görög, arab, perzsa, kopt, zsidó kéziratról van szó - a latin anyag csak töredékét alkotja. A teljes gyűjtemény digitalizálása még évtizedeket vesz igénybe. A kéziratokat a Vatikán falain belüli könyvtár 20-21 fokos állandó hőmérsékletű, 50-55 százalékos páratartalmú termében őrzik.

hirek18.hu/MTI/Magyar Kurír .............................................. Vissza a fő oldalra