18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Vatikáni Titkos Levéltár

Bemutatkozik a Vatikáni Titkos Levéltár
Március elején nyitják meg azt a kiállítást Rómában, melyen titkos vatikáni dokumentumokba, az egyháztörténelem több meghatározó anyagába nyerhet bepillantást a nagyközönség.
A Capitolium Múzeumban március elsején megnyíló kiállításon a Vatikáni Titkos Levéltár száz válogatott dokumentumát mutatják be, melyeket eddig nem hoztak nyilvánosságra: többek között a Galileo Galilei-per aktáit; az angol parlament VII. Kelemen pápához írt levelét, melyben VIII. Henrik házasságának érvénytelenítését kérvényezik; továbbá egy bejegyzést X. Leó pápa 1521-es bullájáról, melyben elrendelte Luther Márton kiátkozását.

A látogatók megtekinthetnek néhány, a történelemkutatás számára eddig ismeretlen dokumentumot XII. Pius pápaságáról (1939-1958) a II. világháború idején - szerepel a L' Osservatore Romano január 11-i hírében.


A Lux in arcana - bemutatkozik a Vatikáni Titkos Levéltár című kiállítást szeptember 9-éig láthatják az érdeklődők. A pápai titkos levéltárat 1612-ben V. Pál (1605-1621) alapította a Vatikáni Palotában, ahol 85 kilométernyi polchosszúságon több mint százezer dokumentumot őriznek.
Magyar Kurír ................................................. Vissza a fő oldalra