18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Világháborús obeliszk

I. Világháborús Magyar Hősök Emlékművének újraavatására
került sor - a 100 évvel ezelőtt kitört első világháborúra emlékezve - 2014. november 8-án Pestszentimre Hősök terén a 15 óra 30-kor kezdődött ünnepségen, amelyen mintegy 50-60 fő helyi lakos jelent meg. A megnyitó ünnepi beszédet az ünnepséget rendező Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság elnöke, Pándy Tamás mondta. Az emlékezés szavaival kezdte - a 100 évvel ezelőtt kitört I. világháborúra emlékezve. Arról a 37 hős áldozatról beszélt, akik e hely szülöttjeiként, innen bevonulva meghaltak a háborúban, akiknek a nevei az emlékműre kerültek örök mementóként. Azt is hallhattuk tőle, hogy maga az emlékmű is milyen sok viszontagságon ment keresztül. 1943-ban közadakozásból, a szegény emberek fillérjeiből került először megalkotásra és turul madárral a tetején került itt felállításra, majd 1945-ben a kommunisták leverték róla a turult úgy, hogy az emlékmű is megsérült. 1948-ban került sor a kijavított emlékmű újra felállítására - most már Kossuth-címerrel. 1976-ban azonban ismét szétvertek, mert szükségük volt a helyre a "felszabadulási emlékmű" részére, amelyet az akkori tanácselnök jelenlétében állítottak fel. A megvadult özvegyek azonban megverték a tanácselnöket, aki azután a hősök emlékműveinek megmaradt darabjait összeszedette és visszaállították azt - igaz egy méltánytalan helyre, a kavicsos játszótérre. Az obeliszk 1988-ban került a patika melleti parkolóba. 2008-ban felújították, de gyenge minőségűre sikerült a munka. Ebben az évben októberben pályázati pénz felhasználásával egy komoly felújítás után került az emlékmű olyan állapotba, hogy a mostani ünnepségen megtörténhet újraavatása, újra való leleplezése.
Az újraavatást, a leleplezést a Történeti Társaság elnöke az ünnepségen megjelent dr. Lévai István Zoltán alpolgármesterrel együtt végezte.
Az avatási ceremónia előtt azonban az alpolgármester is szólt az egybegyűltekhez.
Rövid beszédében azt emelte ki, hogy a mai nap fontos esemény. Fontos évenként megállni, emlékezni és emlékeztetni a mostani Pestszentimre lakosságát, hogy annak idején voltak olyan hősök, akik a kerületet, Pestszentimrét képviselték a világháborúban. Majd megköszönte a Történeti Társaságnak az emlékmű felújításában az Önkormányzattal együtt lefolytatott munkáját.

Az emlékmű avatása után az ünneplők átvonultak a tér másik részébe és az ott felállított, Pestszentimre első köztéri térképének a hivatalos átvételével nyilvánossá tették a városrész központját ábrázoló, számos fotóval illusztrált, könnyű tájékozódást nyújtó, nagy méretű térképet.
Ezt követően az ünneplők együttesen felvonultak az Imre-Rendezvényház emeletére, ahol "Az I. világháború és a pestszentimreiek a háborúban" című kiállításának a megnyitóján vehettek részt. A kiállítást a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság és a Pándy Árpád Pestszentimre Gyűjtemény Alapítvány rendezte. Amint azonban Pándy Tamástól a helyszínen hallhattuk, sok kiállított tárgy helybéli és távolban lakó családoktól, személyektől érkezett.
A Széky Társaság elnöke az első világháborúról is közölt érdekes információkat. Elmondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiából összesen 10 millió katona vett részt a világháborúban, ezen belül az akkori történelmi Magyarországról 4 millió, amihez még további egy millió hadi üzemben dolgozót kell adnunk, hogy megkapjuk azok számát, akik közvetlenül érintettek voltak a hadviselésben.
vivere ................................................................................................. Vissza a fő oldalra